iPhone Fold’un büyük iddiası: Kırışıksız ekran için zorlanan sınırlar

Apple’ın uzun süredir merakla beklenen katlanabilir telefonu iPhone Fold hakkında ortaya çıkan yeni bilgiler, şirketin pazara alışılmışın dışında ve oldukça iddialı bir vizyonla girmeye hazırlandığını gösteriyor. Sızıntılara göre Apple’ın temel hedefi, katlanabilir ekran denildiğinde kullanıcıların aklına gelen en büyük sorunlardan biri olan kırışıklığı tamamen ortadan kaldırmak. Ancak bu hedef, Apple mühendislerini ciddi teknik sınavlarla karşı karşıya bırakmış durumda.


Sektöre yakın kaynakların aktardığı bilgilere göre Apple, iPhone Fold için ultra ince esnek cam teknolojisine yoğunlaşmış durumda. Güvenilir sızıntı hesaplarından Digital Chat Station, Apple’ın Ultra İnce Esnek Cam (UFG) adı verilen bu malzemeyi farklı kalınlıklarda test ettiğini belirtiyor. Katlanabilir ekranların temel yapı taşlarından biri olan bu cam türü, hem esneklik hem de uzun ömür açısından kritik öneme sahip. Ne var ki cam inceldikçe esnekliği artsa da çizilmelere ve darbelere karşı daha savunmasız hâle geliyor.

Apple’ın asıl zorlandığı nokta, tam da bu hassas dengeyi kurabilmek. İç ekranın fazla yumuşak olması, günlük kullanımda kalıcı izler ve deformasyon riskini artırırken, yeterince esnek olmayan bir cam ise ekran katlandığında kaçınılmaz olarak kırışıklık oluşturuyor. Bu nedenle Apple’ın farklı UFG varyasyonlarını aylar süren kapsamlı testlerden geçirdiği ifade ediliyor. Amaç, defalarca açılıp kapanmasına rağmen hem dayanıklılığını koruyan hem de görsel olarak pürüzsüz bir ekran deneyimi sunabilen bir yapı geliştirmek.

Sızdırılan prototip detayları, Apple’ın yalnızca ekran tarafında değil, donanım tercihlerinde de farklılaşmaya gittiğini gösteriyor. Mevcut iPhone modellerinde standart hâle gelen Face ID’nin, iPhone Fold prototiplerinde yer almadığı ve bunun yerine yan tarafa konumlandırılmış bir Touch ID sensörünün kullanıldığı iddia ediliyor. Bu durum, Apple’ın katlanabilir form faktörüne daha uygun ve pratik çözümler aradığını ortaya koyuyor.

Apple bu yarışta tek başına değil. Çin merkezli iki farklı üreticinin de benzer ultra ince esnek cam teknolojileri üzerinde çalıştığı ve gelecekteki katlanabilir modeller için büyük ekranlı prototipler test ettiği belirtiliyor. Özellikle Huawei’nin, “dünyanın ilk üç katlanabilir telefonu” olarak tanıttığı Mate XT modeli, bu alandaki rekabetin ne denli hız kazandığını açıkça gözler önüne seriyor. Tüm bu gelişmeler, iPhone Fold’un yalnızca bir telefon değil, katlanabilir cihazlar için yeni bir standart belirleme iddiası taşıdığını gösteriyor.

Sonraki Haber Önceki Haber