Dacia Spring üretimi Avrupa'ya taşınıyor: Teşviklerle 12.200 Euro'ya kadar ucuzlayacak
Avrupa'nın uygun fiyatlı elektrikli otomobil arayışında dikkat çeken modellerinden Dacia Spring için önemli bir üretim değişikliği yapılıyor. Renault Grubu'nun ekonomik markası Dacia, uzun süredir Çin'de üretilen Spring'in üretimini Avrupa'ya taşıma kararı aldı. Bu değişiklik yalnızca üretim zincirini kısaltmakla kalmayacak; özellikle Fransa'da uygulanan elektrikli otomobil teşviklerinden yararlanılmasının da önünü açacak.
Yeni Dacia Spring'in başlangıç fiyatı 17.900 euro olarak açıklanıyor. Fransa'daki mevcut elektrikli araç teşvikleri uygulandığında ise otomobilin efektif fiyatının yaklaşık 12.200 euro seviyesine kadar gerileyebilmesi bekleniyor. Bu rakam, Spring'i Avrupa'daki en erişilebilir elektrikli otomobillerden biri haline getiriyor.
Şehir kullanımına odaklanan elektrikli otomobil
Dacia Spring'in temel amacı yüksek performans ya da uzun mesafeli yolculuklardan ziyade günlük şehir ulaşımını mümkün olduğunca ekonomik hale getirmek. Otomobilde 27,5 kWh kapasiteli LFP batarya bulunuyor ve WLTP ölçümlerine göre yaklaşık 250 kilometrelik menzil sunuyor.
Opsiyonel olarak sunulan 50 kW DC hızlı şarj sistemi için 500 euro ek ödeme yapmak gerekiyor. Bu sistem sayesinde batarya yüzde 15'ten yüzde 80 seviyesine yaklaşık 28 dakikada çıkarılabiliyor. Standart 6,6 kW'lık bir priz üzerinden yapılan şarj ise yaklaşık dokuz saat sürüyor.
Dacia'nın paylaştığı kullanım verileri de Spring'in hedef kitlesini açıkça ortaya koyuyor. Şirket, mevcut Spring kullanıcılarının günde ortalama yaklaşık 34 kilometre yol yaptığını ve şarj işlemlerinin yüzde 75'inin evde gerçekleştirildiğini belirtiyor. Dolayısıyla otomobilin teknik özellikleri, uzun yolculuklardan çok işe gidip gelme, alışveriş ve şehir içindeki günlük ihtiyaçlara göre şekillendirilmiş durumda.
Performans konusunda da benzer bir yaklaşım söz konusu. Spring yalnızca 80 beygir güç ve 175 Nm tork üretiyor. Bu nedenle modelin önceliği hızlanma performansı değil; düşük işletme maliyeti, kompakt boyutlar ve kolay şehir kullanımı.
Daha modern ve daha güçlü bir tasarım
Dacia, Spring'in yeni neslinde yalnızca üretim merkezini değiştirmekle yetinmiyor. Modelin tasarımı da kapsamlı biçimde elden geçirilmiş. Yeni otomobil önceki versiyona göre yaklaşık 15 santimetre daha uzun ve 18 santimetre daha geniş. Bu değişiklik, kabin ve dış tasarımın daha dolgun görünmesini sağlıyor.
Ön bölümde daha keskin çizgiler ve belirgin geometrik detaylar kullanılırken, genişletilmiş çamurluklar otomobile daha güçlü bir duruş kazandırıyor. Ön ve arka bölümdeki siyah tasarım detayları da Spring'in daha sportif görünmesine katkıda bulunuyor.
Bu dokunuşlarla birlikte otomobil, önceki nesildeki son derece sade ve ekonomik şehir otomobili görüntüsünden biraz uzaklaşarak daha modern bir karakter kazanıyor.
Küçük gövdeden şaşırtıcı derecede kullanışlı iç mekan
Kompakt ölçülerine rağmen yeni Spring'in depolama kapasitesi de artırılmış. Bagaj hacmi 309 litreye çıkarılırken, arka koltukların 50:50 oranında katlanmasıyla toplam yükleme alanı yaklaşık 1.283 litreye ulaşıyor.
Kokpit tarafında ise 7 inçlik dijital gösterge ekranı ve 10,1 inçlik merkezi multimedya ekranı bulunuyor. Dacia, tamamen dokunmatik kontrollere yönelmek yerine fiziksel düğme ve kumandalara da yer veriyor. Bu tercih, özellikle otomobil kullanırken temel işlevlere hızlı erişim açısından pratiklik sağlayabilir.
Apple CarPlay, Android Auto, geri görüş kamerası ve anahtarsız giriş gibi özellikler de sunuluyor. Ancak bu donanımların tamamına ulaşmak için yaklaşık 1.500 euro daha ödemek gerekiyor.
Üretim Slovenya'ya taşınıyor
Dacia Spring'in Avrupa üretimi Slovenya'nın Novo Mesto kentindeki fabrikada gerçekleştirilecek. Aynı tesis, Renault'nun Twingo E-Tech şehir otomobilinin üretimine de ev sahipliği yapıyor.
Üretimin Avrupa'ya taşınması, Spring'in özellikle Avrupa Birliği içindeki pazar konumunu güçlendirmesi açısından önemli. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise elektrikli otomobil teşvikleri. Ülkeden ülkeye değişen destek programları ve hane gelirine bağlı teşvikler sayesinde Spring'in bazı pazarlarda oldukça düşük bir efektif satış fiyatına ulaşması mümkün olacak.
Renault'nun elektrikli dönüşümünde önemli rol
Dacia Spring, Renault Grubu açısından yeni bir modelden çok daha fazlasını ifade ediyor. Otomobil 2021'den bu yana dünya genelinde yaklaşık 210 bin adetlik satışa ulaşarak markanın elektrikli otomobil stratejisinde önemli bir yere sahip oldu.
Renault, Avrupa'daki elektrikli ve hibrit araç dönüşümünü hızlandırırken Dacia'nın düşük maliyetli modelleri bu stratejinin önemli parçalarından biri olarak öne çıkıyor. Avrupa'nın otomobil üreticilerini daha düşük filo emisyonlarına zorlayan düzenlemeleri de düşünüldüğünde, uygun fiyatlı elektrikli otomobillerin önümüzdeki yıllarda daha fazla önem kazanması bekleniyor.
Dacia Spring'in Avrupa'da üretilmeye başlanması bu nedenle yalnızca bir üretim değişikliği değil. Aynı zamanda elektrikli otomobili daha geniş kitlelere ulaştırma hedefinin de bir parçası. Özellikle teşviklerle birlikte 12.200 euro seviyesine kadar inebilen fiyatıyla Spring, Avrupa'da elektrikli otomobilin gerçekten "erişilebilir" hale gelmesi konusunda dikkat çekici modellerden biri olabilir.